Dyrk purreløk fra frø

Purreløk er en hardfør og saktevoksende kulturvekst som kan dyrkes over hele landet. Purre er i løkfamilien, men danner ikke løk- kun lange blader som strekker seg opp fra bakken. 

Det finnes en rekke ulike varianter av purreløk: korte, lange, tidlige og sene. De sene tåler kulde ekstra godt og kan fint bli stående igjen i jorden etter frost uten å ta skade. 

Så purreløk fra frø

Purreløk som såes fra frø kan både forkultiveres tidlig inne, og direktesåes ute når det er varmt nok. Fordi dette er en saktevoksende grønnsak vil vi anbefale forkultivering, slik at bladene får tid til å vokse seg lange. 

Når du forkultiverer purreløk såes flere frø tett sammen, enten i potte eller i et dyrkebrett eller en egnet boks (f.eks tom iskremboks eller matboks). Frøene såes mellom februar og april, desto tidligere du starter, desto større planter får du. Her lar du spirene stå tett i tett lenge, helt til det ikke lenger er plass til det. Dette lar de tynne spirene støtte seg på hverandre under veksten.


For at plantene ikke skal bli lange og spinkle må de trimmes med jevne mellomrom under dyrkingen innendørs. Dette gjør du ved å klippe spirene ned med en saks til de er ca 7-8cm lange. 

Plantene må sakte tilvennes utendørsklima og sollys før de prikles og plantes ut i bed eller pallekarm i rader med ca 15cm mellom hver løk. Du kan gjerne sette løken dypere i jorden ved utplanting. 

Du kan også direkteså frøene når jorden er klar, ca april til mai i de sørlige delene av landet. Ved å direkteså i andre deler av landet vil avlingen bli mindre, men fremdeles smakfull. Frøene såes gjerne i klynger på 4-6 frø med ca 20-30cm mellomrom mellom hver.  

Kjøp purreløk frø her


Stell og næring

Purreløk er en næringskrevende plante og trenger derfor rikelig med vann og næring gjennom sesongen. Gjødsle gjerne jorden før plantene settes ut ved å blande inn kompost, hønsegjødsel eller bokashi. Under sommeren gjødsles det gjevnlig med nitrogen- og kalkrik næring. Dekk gjerne jorden med gressklipp da dette er rikt på nitrogen. Eksempler på egnet næring er f.eks hønsegjødsel eller superba + kalksalpeter

Hvordan se om plantene trenger næring?

  •  Gjødsle mer om purreløken vokser dårlig og er blek i grønnfargen (vær obs på at enkelte sorter er lysere i fargen)
  • Gjødsle med mindre nitrogen om bladene på løken sprekker opp

 

Kjøp superba + kalsalpeter her


Høst inn

Purreløken kan høstes inn når du selv er fornøyd med størrelsen, vanligvis fra august til oktober. Den tidlige sorten 'Terminal' er høsteklar allerede fra juli, men tåler ikke frost eller lagring godt. De sene sortene 'Blaugrüner Winter' og 'Herbstriesen 2' er godt egnet for sen avling og kan stå ute i bedet selv etter frost. Etter innhøsting lagres den best mørkt og kjølig, gjerne med jordrester på. 

Løken nappes opp fra jorden i bladene og skylles før bruk. Både det grønne og det hvite fruktkjøttet kan brukes i matlagning og er ofte brukt i supper og wok, men passer til all slags matlagning der du vil tilføre løksmak- både rå og stekt. 

Dersom du sår purreløk i grupper ute kan du allerede midt på sommeren starte å høste de minste plantene til bruk i matlagning, og la de sterkeste stå igjen til høsten. På denne måten vil du kunne nyte smaken av purreløk gjennom hele sesongen. 

Vekstskifte

Purreløk er ikke spesielt utsatt for sykdommer og kan uten problem dyrkes på samme sted to år på rad (den er tradisjonelt en to-årig plante). Ellers anbefales samme vekstskifte som for løkfamilien med fem år mellom hver gang den dyrkes på samme plass. 

Hypp gjerne plantene med jord ettersom de vokser- som betyr å fylle på med mer jord, slik at den nederste delen av stilken graves ned. Dette gir mer av det hvite kjøttet på planten. Dyrker du i pallekarm kan det være fordelaktig å starte med litt lavere jordmengde når spirene plantes ut slik at du har plass til å fylle på med jord. 

Lykke til med dyrkingen!

Kjøp purreløk frø her

More articles