Vinterså i potte og pallekarm

Det høres kanskje rart ut å skulle så frø utendørs når bakken er frossen og dekket med snø, men faktisk er det ganske så smart! 

Å vinterså er noe alle kan gjøre uavhengig om du har tilgang på bed, pallekarm eller bare en balkong. En opptint jordsekk og frø er alt du trenger (pluss potte om du skal bruke det). 

Hva betyr å vinterså?

Å vinterså betyr å så frø på frossen jord, for så å la frøene bli liggende i dvale til våren kommer. Når vårsolen smelter snøen og tiner opp jorden vil frøene spire og komme opp som robuste planter.

Du kan så når som helst gjennom høsten og vinteren, men det kan være lurt å vente til minusgradene ligger stabilt over tid. Skulle det komme en periode med mildvær etter du har sådd vil frøene spire, for så å råtne etter neste runde med frost. Vår anbefaling er å så under siste del av vinteren fra ca. januar-februar, eller etter forholdene der du bor.  

Kjøp potter å så i her

 

 

 

Vinterså steg-for-steg:

 1. Klargjør jorden der du skal så. Er det snø måkes denne vekk, løv og annet rusk fjernes. Skal du så i en ny potte fylles denne opp med gjødslet jord.
 2. Så frøene rett på den frosne jorden. Skal du så i en potte med frossen jord fra forrige sesong legger du først et lag med godt gjødslet jord, eller jord blandet sammen med kompost før såing.  
 3. Les bak på frøpakken og se instruksjoner for sådybde, dekk så med gjødslet jord etter anvisning.
 4. Er det snø på bakken dekkes jorden med et god lag snø. Er det ikke snø vanner du lett. 
 5. Pass på når snøen (evt isen) smelter og hold jorden fuktig frem til spiringen er godt i gang. Dekk gjerne med fiberduk, slik at fukten ikke fordamper like lett.

 

  Hvilke frø kan jeg vinteså? 

  Alle frø som tåler en kuldeperiode kan uten problem vintersåes.
  En god tommelfingerregel er: Dersom sorten kan frøså seg selv neste år, tåler frøene en kuldeperiode. Også planter som regnes som herdige er et trygt valg. Begge disse betegnelsene finner du ofte på baksiden av frøpakken, eller i våre produktbeskrivelser.

  Eksempler på grønnsaker og blomster som kan vintersåes: 

   

  Kjøp frø her

   

  Vi liker å se på det vi sår om vinteren som en liten bonus. Prøv deg gjerne frem med frøsorter du er litt usikker på, eller ikke har testet å vinterså før- så lærer du fra år til år hva du vil dyrke mer av. 

  Som med alt annet vi dyrker fra frø- det er ikke alltid alt spirer eller været er på vår side, men dyrkegleden står!

  More articles