Bli kvitt hærmygg

Hærmygg (også kalt sørgemygg) er et insekt som ofte kan forveksles med bananfluen i utseende. Fluene kommer inn i hjemmet med nye planter, jordsekker eller annet organisk materiale, og angriper plantene slik ordet lyder: i en hær. 

Det finnes heldigvis en rekke metoder å bli kvitt hærmyggen på, men rask behandling etter at insektene er oppdaget anbefales. 

Hva er hærmygg?

Hærmyggen er en sort og slank mygg med mørke vinger som legger egg i den øverste delen av jorden. De holder seg i nærheten av planter og er ikke spesielt gode flyvere. Ved å riste i en utsatt potte, eller dunke den lett mot gulvet vil du se myggen fly opp av jorden.

Hærmygg finnes både inne- og utendørs der det er jord og planter. Fluene lever i ca en uke og rekker i løpet av denne tiden å legge rundt 100-150 egg hver. Eggene klekker til små larver som lever i 17-20 dager, så pupper i 3-4 dager før de klekker som voksne fluer. De vil med andre ord formere seg raskt!


Hvilken skade gjør hærmygg? 

Selve fluen gjør ikke spesielt stor skade i seg selv annet enn at den legger egg. Larvene deromot klekker fra tusentalls av egg og spiser på  plantens røtter. Dette kan i værste fall gjøre at planten ikke klarer å ta opp vann og næring. For en ung spire sådd fra frø kan det gå raskt fra angrep til død av planten.

Hvordan bli kvitt hærmygg? 

For å bli kvitt hærmygg bør den helst bekjempes både i og over jorden. Ditt beste våpen mot larver er Nemablom, et produkt bestående av levende nematoder som finnes naturlig i jorden. Gule limfeller brukes som behandling over jorden, for å fange fluene som allered lever slik at de ikke kan legge flere egg. 

Nemablom kan kjøpes hos Din Kjøkkenhage. Vi sender til hele landet!

Kjøp nemablom her


Nematoder er insektsparasitter og angriper ikke planter. De er også helt ufarlige for mennesker og andre dyr. 


 Slik bruker du Nemablom korrekt:
  • Har du hærmygg bør alle blomsterpotter behandles samtidig. Behandler du bare de potteplantene du ser er utsatt kan hærmyggen fortsette å formere seg i en annen potte. 
  • Jorden må være godt fuktet før du tilfører produktet.
  • Ca en halv dl utvannet middel fordeles jevnt i hver potte (1 pakke rekker til ca 20 middels store potter, eller 2m² åpen jord). 
  • Jorden må ikke tørke ut under behandling. Så lenge jorden er fuktig vil nematodene være i live. 

    Har du planter som ikke tåler å stå i fuktig jord? Da råder vi deg til å la jorden tørke helt ut, nesten til planten visner, før du vanner igjen. Hærmyggen tåler slik tørke mindre enn planten. 

    Gule limfeller plasseres rett i jorden og tiltrekker seg og fanger voksne fluer med sin klebrige overflate og gule farge. For hver hærmygg du fanger i fellen forhindrer du 100-150 nye egg fra å bli lagt. 

    Behandling av nemablom og limfeller gjentas til du er kvitt hærmyggen.

    Se alle midler mot skadedyr




     Forebyggende tiltak

    For å unngå fremtidige besøk av hærmygg kan det være lurt å gjøre jorden mindre appetittelig. Dette kan gjøres ved å f.eks: 

    • For planter som liker det fuktig kan behandling med Nemablom være en langsiktig løsning. Pass da på at jorden aldri tørker helt ut, slik at nematodene holdes i live. 
    • For planter som tåler tørke bør de få lov til å tørke helt ut mellom hver vanning. Hærmyggen liker seg best i fuktig jord og vil ikke trives om det er lenge mellom hver gang jorden er bløt. 
    • Siden hærmyggen lever i den øverste delen av jorden kan det å vanne fra bunn fungere godt. Da vil røttene hente vann nedenfra uten å gjøre det øverste jordlaget fuktig. 
    • Utviklingen av larvene vi svekkes dersom du dekker jorden med et lag sand.

       

       

      Kilder: 
      NIBIO planteværnleksikonet
      FHI skadedyrveilederen

      More articles