Slik forkultiverer du

Å forkultivere betyr å dyrke frem planter fra frø innendørs. Da for-dyrker vi slik at plantene får tid til å vokse og utvikle seg innen de skal bære frukt når sommeren kommer. 

Felles for alle sorter som skal forkultiveres tidlig er at de stammer fra land med et varmere klima enn vårt, og at vi derfor må jukse litt med vekstsesongen for å kunne dyrke disse eksotiske blomstene og grønnsakene her i Norge. 

Hvordan forkultivere? 

Når vi forkultiverer sår vi frø i små potter, spirebrett eller miniveksthus, for så å drive plantene frem innendørs under vekstlys. All informasjon om når frøet skal såes, bruk av jord, temperatur og lysbehov finnes på baksiden av frøpakken (eller i våre produktbeskrivelser.

Slik forkultiverer du:

  1. Fyll potten med jord, vann og trykk ned lett slik at det blir mindre luft i jorden.
  2. Plasser 1-4 frø i hver potte og fyll på med jord etter anvisning på pakken.
    -Noen frø vil ikke dekkes med jord i det hele tatt, men med vermiculite.
  3. Fukt frøene godt med en sprayflaske, slik at frøene blir liggende i ro der du har lagt de. 
  4. Plasser potten etter anvisning på pakken og sørg for at jorden alltid er fuktig. 
  5. Når det andre bladparet på spirene viser seg kan du potte om til en plante pr potte i gjødslet jord.

 

Kjøp frø her

 

Det er viktig at du følger instuksjonene på baksiden av pakken for å lykkes med forkultiveringen. De aller fleste frø trenger varme for å spire, men noen vil helst en tur innom kjøleskapet først (slik som f.eks lavendel) og andre må ha lys for å spire.
 

 Når på året de ulike sortene skal forkultiveres sier noe om hvor lang utviklingstid de har og bør følges. Dette betyr f.eks at om du sår chili i januar, kan du være helt sikker på at planten er klar for å flytte ut og starte produksjon av frukt i juni. Har du plass til til det kan du gjerne så frøene en måned for tidlig. Sår du for sent kan det hende du ikke rekker å få moden frukt i løpet av sommeren.

 


Unge planter og deres røtter skal helst ikke forstyrres for mye. Derfor sår mange frøene sine i f.eks
 pluggsett, pluggbox, minidrivhus, eller en rootmaster. Felles for disse er at de tillater spirene å utvikle sterke rotsystem i dybden før de trenger å pottes om. Så da 1-3 frø pr potte og prikle ved behov. 

 Å prikle betyr at du deler opp tettsådde planter og løfter en og en plante ut med sitt rotsystem, for så å plante de over i hver sin potte med gjødslet jord


 
Se utvalget av dyrkepotter

 

 
Så snart frøene spirer stilles de lyst, gjerne under vekstlys og svalere. Temperaturen påvirker plantens vekst, så har du sådd noen frø litt for sent vil varme sørge for at plantene vokser kjapt. Husk: følger du anvisning på pakken vil du alltid føle deg trygg på at planten er ferdig utviklet innen sommeren. 

Kjøp vekstlys her

More articles