Dyrk en urtehage

Drømmer du om et utvalg av krydderurter i kjøkkenhagen? Muligheten til å hente en kvast med dill til sjømaten, rosmarin til biffen, eller mynte til mocktailen? Da bør frøene såes i mars!

Vi deler våre beste tips for å lykkes med urtehagen og en oversikt over vanlige krydderurter å dyrke i norge.

Hva er en krydderurt? 

Krydderurter er spiselige planter med en naturlig sterk smak og aroma, og brukes som smakstilsetning i mat og drikke. Både blad, stilk og blomst kan brukes, men de fleste retter foretrekker bruk av bladene for konsistensens del. 

Fordelen med å dyrke krydderurtene selv er at du har langt flere varianter å velge på enn når du kjøper ferdig plante fra matbutikken, i tillegg til at planten lever lengre og ofte har sterkere smak. 

Kjøp krydderurter her

Hvordan dyrke krydderurter? 

Å dyrke krydderplanter er nokså enkelt og de fleste sorter kan både forkultiveres og såes direkte på uteplassen. For å få ferdige planter til sommeren vil de fleste urtene kreve å bli sådd mellom mars og april, men de kan også dyrkes året rundt på kjøkkenbenken. 

Uansett når eller hvordan du sår er det viktig at plantene får optimale forhold med lys og temperatur. Basilikum er f.eks en varmekjær plante som ikke vokser om den har det for kaldt. Dill derimot tåler mye og kan såes direkte ute på frossen jord. For dyrking innendørs på vinterstid er vekstlys en avgjørende faktor. 

Les deg alltid opp på hvordan de ulike sortene foretrekkes å såes og hva slags dyrkeplass den trives på. En plante som f.eks trives i fuktig jord på en skyggefull plass vil være vanskelig å få til der det er varmt og tørt. Dette finner du spesifisert i våre produktbeskrivelser, eller på baksiden av frøpakken.

Skal du dyrke i potter kan det være lurt å kjøpe lavtvoksende sorter. Dill f.eks finnes i sorter som blir 1 m høy eller 20-30 cm høy. For at plantene skal være enkle å håndtere er de lave sortene best egnet for potter, og de høye for friland. 

Ikke så for tett

Du har kanskje kjøpt en potte med urter fra matbutikken som dør innen kort tid, til tross for at du har vannet den riktig og gitt den sollys. Dessverre er disse urtene sådd alt for tett, og du kan ofte se at det er mer røtter enn jord i potten. Skal du lykkes med disse urtene bør de pottes om slik at ny næring tilføres. Dra gjerne røttene fra hverandre før ompotting og plasser de med litt mellomrom i en ny potte, slik at røttene får god plass med en gang. 

Husk at små potter krever at du vanner hyppig da jorden lett tørker ut mellom hver vanning. For dyrking på terrasse kan vi anbefale store potter, gjerne med flere ulike urter plantet sammen. For små urtepotter på kjøkkenbenken kan et lag lecakuler eller annen drenering gjerne plasseres i bunn av potten om du har plass til det, slik at litt vann kan bli liggende tilgjengelig for røttene. 

Kjøp urtepotter her

Populære krydderurter

Basilikum

En aromatisk duftende urt med mye smak som ofte forbindes med det italienske kjøkken. Dette er en varmekjær plante som ikke tåler kalde temperaturer godt, men kan dyrkes på kjøkkenbenken året rundt i varme rom med vekstlys. Kanskje mest kjent som ingrediens i pesto eller caprese her i Norge, men kan brukes til de fleste matretter- også i cocktail!

Den tradisjonelle basilikumen er grønn, men det finnes også varianter som er rød i bladene, med kanelduft eller med en deilig sitronsmak

  • Frøene såes fra februar til mai
  • Kan høstes inn fra april til oktober

Dill

Dill er en velkjent krydderurt i Norge som er hardfør og enkel å dyrke. Brukes ofte i retter med all slags skalldyr, poteter, fisk eller i sylteagurk. Dill stiller få krav til temperatur og er en av få urter som tåler å vintersåes. 

Dill finnes i ulike størrelser og kan vel så gjerne dyrkes i potter som på friland. Ønsker du skjermdill (at blomsten høstes inn med umodne frø) bør frøene såes senest i mai. 

  • Frøene såes fra april til august
  • Kan høstes inn fra mai til oktober

Gressløk

Gressløk er en kjent og godt brukt urt med smak og duft som ligner på løk. Brukes ofte i potetretter som potetmos, bakt potet, potetsalat eller sammen med egg. Planten er flerårig og kan med fordel dyrkes i bed, pallekarm eller en skråning. Kan også fint dyrkes i potter. Godt egnet for tørket og gir stor avling. 

  • Frøene såes fra mars til mai (eller fra april til august direkte på vokseplassen ute)
  • Kan høstes inn fra juni til oktober

Karse

De fleste har et forhold til karse, ofte et barndomsminne av å så frøene rett på bomull i en tom melkekartong. Karse har en kraftig kryddersmak som smaker vidunderlig som topping på brødskiven eller i salat. En undervurdert urt. Lettdyrket og nøysom, kan gjerne dyrkes i potter. 

  • Frøene såes i potter innendørs året rundt
  • Kan høstes inn ca en uke etter frøene er sådd

Koriander

Koriander er en krydderurt med sterk aroma og smak som deler befolkningen: noen elsker den, andre kan ikke fordra smaken. Brukes i mange kinesiske, indiske og thailandske matretter. Både stilk, blader og frø kan brukes. Godt egnet for dyrking i potter.

  • Frøene såes fra april til juli
  • Kan høstes inn fra juni til september

Oregano

Velduftende og lettdyrket krydderplante som kommer igjen år etter år. De små, grønne bladene brukes til pizza, tomatretter og gryteretter. Blomstrer med små, lyseblå blomster. En plante som tåler tørke godt og som gjerne kan dyrkes i bed eller pallekarm. Godt egnet å spise fersk og tørkes. 

  • Frøene såes fra mars til april (eller fra mai til juni direkte på vokseplassen ute)
  • Kan høstes inn fra juli til oktober

Persille

En 2-årig urt som fremhever smaken av andre ingredienser. Persille omfavner flere arter og er ofte brukt i fiskeretter, sauser eller i pesto. Kan like gjerne dyrkes i potter som i kjøkkenhagen. Bladpersille er rikere på smak enn kruspersillen, men begge er godt egnet for å tørkes eller fryses ned. 

For tidlig avling neste år kan frøene såes direkte ute mellom september til oktober.

  • Frøene såes fra mars til april (eller fra april til juni direkte på vokseplassen ute)
  • Kan høstes inn fra mars til april eller fra juni til oktober

Peppermynte

Peppermynte er en svært lettdyrket flerårig plante som trives nesten hvor som helst. Bladene både smaker og dufter sterkt av peppermynte og brukes ferske eller tørkede i te, salater, sauser, desserter eller drinker. Sorten sprer seg lett og anbefales derfor å dyrkes i potter for å ha kontroll på veksten. 

  • Frøene såes fra april til juni (eller fra mai til juni direkte på vokseplassen ute)
  • Kan høstes inn fra juli til oktober

Rosmarin

Søt liten busk med duftende furunålslignende blader. Brukes som krydder til kjøttretter, grillet kjøtt, lam, potetretter, fugl og vilt. Kan også brukes til te. Planten kan bli flerårig om den overvintres svalt innendørs, men er ettårig om den dyrkes direkte på vokseplassen ute. Kan derfor med fordel dyrkes i store potter.

  • Frøene såes fra mars til juni
  • Kan høstes inn fra juli til oktober

Salvie

Vakkert blåblomstrende krydderplante med sølvgrønne, litt lodne, aromatiske blader. Brukes ferske eller tørkede. Passer til fugl, svinekjøtt, lam, kålretter, salater, potetretter og dressinger. Liten, vintergrønn busk som bør dekkes til om vinteren for å overleve. Lokker til seg masse bier og sommerfugler. Kan gjerne dyrkes i potter.

  • Frøene såes fra mars til april
  • Kan høstes inn fra juli til oktober

Sitronmellisse 

En motstandsdyktig, flerårig, lettdyrket og dekorativ krydderplante med vakkert grønt bladverk og rosalilla blomsterspirer. Man bruker de ferske, sitronduftende og aromatiske bladene i salater, sauser, fiskeretter, til vineddik, te, mm. Kan vel så gjerne dyrkes i kjøkkenhagen som i potter. 

  • Frøene såes fra mars til april (eller i mai direkte på vokseplassen ute)
  • Kan høstes inn fra juni til oktober

Stevia

En vakker dekorativ bladvekst som dyrkes i potter, både inne og ute. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes den som naturlig søtningsmiddel og det sies å være 300 ganger søtere enn sukker. Kan overvintres innendørs lyst og svalt. På friland er den ettårig.

  • Frøene såes fra mars til april
  • Kan høstes inn fra juni til oktober

Timian

Lettdyrket, flerårig, vintergrønn krydderplante med mørkegrønne aromatiske blad. Smaken er veldig sterk og brukes derfor med forsiktighet i alle slags matretter. Blomstrer vakkert i rosalilla og lokker til seg bier og andre insekter. Dyrkes vel så gjerne i kjøkkenhagen som i store potter. 

  • Frøene såes fra mars til april (eller fra april til mai direkte på vokseplassen ute)
  • Kan høstes inn fra juli til september

Kjøp krydderurter her

More articles