Stell av grønne inneplanter

Å la grønne planter bli en del av hjemmets interiør behøver ikke være så vanskelig. Faktisk er det ganske så enkelt om du setter deg inn i plantens behov og følger disse. 

I denne artikkelen kan du lese våre beste tips for å få grønne inneplanter til å vokse og trives i hjemmet. 

Riktig plante på riktig plass

At planter trenger sollys er ingen hemmelighet. Like vel er mangel eller overeksponering av lys en av de vanligste årsakene til at en plante mistrives. Støv på bladene kan føre til at sollyset ikke tas opp, så vask jevnlig over bladene med en fuktet bomullsklut.

  • For lite lys resulterer ofte i gule blader, eller blader som faller av.
  • For mye lys kan gi tørre blader med brune kanter, eller slappe og hengende blader. 

Det beste du kan gjøre er å kjøpe plante etter hvor du skal plassere den i rommet, slik at planten får riktig mengde sol. De fleste hagesentre gir informasjon om hvor mye lys de ulike plantene trenger og om den kan stå i direkte eller indirekte lys.

Det finnes like vel en mulighet til å plassere lysglade planter der solen ikke skinner, da med plantelys. De populære lampene Sunlite eller Leaf Light Care passer utmerket til dette og plasseres rett i pottens jord. 

Kjøp vekstlys her

La planten vokse

For at en plante skal vokse seg stor og sterk må den få plass til det. Lar du en plante stå i samme potte over mange år vil det til slutt bli mer røtter enn jord i potten og den vil stagnere i vekst. Ved å potte om gir du planten ny, næringsrik jord og plassen den trenger for å fortsette å vokse. 

I tillegg bør en klatrende eller tung plante få noe å støtte seg på. De populære plantestøttene i kokos gir rikelig med støtte uten å skille seg ut i potten. 

  • En liten plante bør pottes om ca en gang i året
  • En stor plante bør pottes om ca annenhvert år

Det er anbefalt å ikke øke pottestørrelsen for fort da røttene kan mistrives. Bruker du planteskolepotter kan du gjerne øke en størrelse av gangen.

Slik potter du om: 

  1. Vann planten som skal pottes om 10-20 min før du starter, slik at den blir enklere å håndtere. 
  2. Løft planten ut av sin nåværende potte og løsne røttene litt fra hverandre. La gjerne noe av den gamle jorden falle av.
  3. Fyll en potte med egnet jordblanding etter plantens behov. Det finnes en rekke ulike jordforbedringsmidler du kan bruke for å f.eks skape en luftig struktur i jorden. 
  4. Plasser planten i den nye potten og fyll på med jord. Skal du bruke en plantestøtte kan denne plasseres i jorden nå. Klapp lett rundt røttene og vann litt. Vannet vil gjøre at jorden faller ned i mellom røttene, slik at du kan fylle på med litt mer jord. 

Kjøp planteskolepotte her

 

Gi plantene påfyll av næring

Etter ompotting har planten nok med å finne seg til rette i den nye jorden og næring til å klare seg de neste 2-3 ukene. Etter dette kan planten begynne å få påfyll av næring.

Gjødsel kan gis i tre ulike former: flytende, granulert eller som næringspinner. 

  • Flytende næring tas raskt opp og kan gis ved hver/annenhver vanning.
  • Granulert næring brytes sakte ned i jorden og gis normalt en gang pr sesong.
  • Næringspinner gis med ca. to måneders mellomrom.

Kjøp næring her

Hold plantene sykdomsfrie

Dessverre kan en plante misstrives, til tross for at du gjør alt riktig. Dette kan komme av at planten er angrepet av skadedyr, enten på bladene eller i jorden. Er en plante angrepet av hærmygg (små bananflue-lignende insekter) er det viktig at du behandler jorden med Nemablom og gule limfeller. 

For å forebygge sykdommer er det fordelaktig å behandle planten med Neem olje. Denne gjør at planten oppfattes som uappetittelig for skadedyrene, helt uten å skade planten. Oljen påføres ved å spraye direkte på bladene, eller smøres på med en klut. 

Vann nok, men ikke for mye

Sist men ikke minst er vann en avgjørende faktor. Alle planter har ulikt behov for vann og for hver plante du bringer inn vil det stort sett alltid være en innlæringsperiode hvor du selv må kartlegge hvor ofte den trenger vann.

Er du usikker på om du skal vanne eller ikke? Stikk en fuktighetsmåler i jorden og sjekk hvor våt den er!

  • Planter som står varmt eller som er eksponert for mye sol krever mer vann. 
  • På vinterstid når det er mørkt og kjølig har plantene behov for mindre vann.
  • Tropiske planter som trives i høy luftfuktighet kan med fordel sprayes med vann eller dusjes med jevne mellomrom.

Visste du at planter med tykke blader lagrer vann i bladene og kan klare seg lengre mellom hver vanning? 

Sjekk ut våre vakre vannkanner

More articles