Såkalender mars

Mars er det store startskuddet for dyrkesesongen og det er nå mange sorter som både kan og skal såes. 

Selv om listen over sorter som kan såes nå er lang betyr det ikke at alt i jorden med en gang. Så gjerne frøene i etapper og prioriter de sortene som må i jorden i løpet av mars før de som kan såes senere. 

GRØNNSAKER

Har du tomatdilla? Da kan du glede deg over at det endelig er på tide å så tomatfrøene! Enten du dyrker på balkong, på friland eller i drivhus finnes det et stort utvalg sorter å velge på. 

Kjøp tomatfrø her


Grønnsaker som kan såes nå er:

 

Kålvekster er en sikker vinner i den norske kjøkkenhagen, og er du nøye med å beskytte plantene mot kålsommerfuglen er de ikke så vanskelige å dyrke heller. Kålnett er din beste venn mot skadedyr på disse plantene. 

Kålsorter som kan såes nå er:

 

Kjøp grønnsaksfrø her

 

Drømmer du om å høste ferske krydderurter til middagen fra din egen urtehage? Så frøene nå!

En urtehage kan stå i potter på kjøkkenbenken, på terrassen eller plantes rett ut i hagen. Dyrk de urtene du allerede bruker i matlagningen, eller la deg inspirere til å teste noe nytt. 

Krydderurter som kan såes nå er:

 

Kjøp krydderurter her 

 

 

BLOMSTER

En av årets store nyheter som kan såes nå er svampagurk, også kalt luffa. Dette er en ikke-spiselig sort som produserer store, agurklignende frukter som du kan tørke etter innhøsting og bruke som vaskesvamp.

Klatrende blomster som kan såes nå er:


En klatreplante støtter seg på underlaget ved hjelp av slyngtråder og kan f.eks klatre langs stolper, gjerder, espalier eller en murvegg. 


Flerårige blomster som kan såes nå er:


Merk at ikke alle planter forblir flerårige om de blir stående i frost. Praktspragle f.eks er kun flerårig om den dyrkes som en stueplante innendørs. 

Ettårige blomster som kan såes nå er:

 

Kjøp blomsterfrø her

 

Vår såkalender gir tips til hva du kan så basert på utviklingstid og plass. Du kan i utgangspunktet så alt året rundt ved å ha plantene i et rom med korrekt temperatur og lys. Ved å dyrke frø i de månedene som anbefales vil du ha velutviklede planter innen sommeren. Sår du hurtigvoksende vekster for tidlig vil plantene bli store og uhåndterlige innen de kan flytte ut. Men fortvil ikke- er du en måned for sen er ikke alltid alt håp ute, så frøene og nyt en litt senere avling. 

More articles