Slik lager du hjemmelaget eplejuice og cider

Høsten er her og det betyr at det norske eplesesongen endelig er i gang!

Har du et epletre i hagen, men usikker på hva du skal bruke fruktene til? Følg vår enkle guide og lag din helt egen eplejuice og cider! 


Steg 1: Høst eplene
Høst eplene når de er modne og la de mindre fruktene bli hengende igjen på treet for senere innhøsting. Nedfallsepler kan gjerne brukes så lenge de ikke er råtne. 

Steg 2: Knus eplene
For å kunne presse all juice fra eplene må de først knuses. Del eplene i to og plasser de i en knuser. Pulpmaster er en god hobby-modell som kobles til en drill, men for deg som lager store mengder juice anbefales en fruktknuser.  

Kjøp safteutstyr her




Steg 3: Press eplene
Når eplene er knust kan de presses til juice. Plasser eplebitene i en fruktpresse og spinn trykkplanten sakte mot frukten. Ren eplejuice vil så strømme ut mellom treplantene og samles i en beholder. Det er viktig at beholderen du velger å bruke er helt ren.  

Tips: Askorbinsyre (vitamin C) kan tilsettes de knuste eplebitene eller den ferskpressede eplejuicen for å redusere brunfarge. 

Kjøp fruktpresse her


 Steg 4 (valgfritt): Brygge cider

Dersom du ønsker det kan du nå brygge cider av den ferske juicen. Dette gjør du med et cider kit. Juicen tilsettes gjær fra settet og lagres på tankene som følger med. Noen uker senere kan du tappe din helt egen cider!  

Kjøp ciderkit her

Steg 5: Tapp på flasker for lagring

Den ferske juicen eller cideren kan så tappes på sterile flasker. Fersk ubehandlet juice har ca en holdbarhet på ca. to dager før den begynner å gjære, men pasteuriserer du den kan den lagres i opptil to år.

Pasteurisering går ut på å å varme vesken opp til en temperatur som dreper mikrobene, for så å kjøle vesken raskt ned igjen. Dette kan du enkelt og trygt gjøre i en pasteuriserer

Kjøp saftflasker her



Tips: Sørg for at alt utstyr og saftflasker er skikkelig rengjort før du starter. Bruk gjerne et vaskemiddel som steriliserer, eller følg våre råd for sterilisering i kjele eller ovn. 

Les bloggen: sterilisere saftflasker

More articles