Når du skal konservere mat er det viktig at glasset du bruker er sterilt.
På denne måten forsikrer du deg mot bakterier i maten som kan forårsake mugg og råte, slik at råvarene du konserverer kan holde seg fine i årevis fremover.
De to mest brukte teknikkene er å sterilisere i kokende vann, eller i ovn. Det viktigste er at temperaturen i glasset blir høyt nok til at bakteriene dør. Uavhengig av hvilken metode du velger å bruke må du gjøre det samme forarbeidet:
- Vask glass, lokk og syltestrikk i varmt såpevann. La gjerne glasset ligge i det varme vannet en liten stund, slik at du forhindrer sprukne glass i overføring til kokende vann/varm ovn.
Sterilisere glass i ovn
Vi foretrekker å sterilisere glass i ovn fordi det er så enkelt.
Ovnen varmer seg opp under tiden du vasker glassene, glassene blir helt tørre i ovnen og kan brukes med det samme.
Slik steriliserer du glass i ovn:
- Forvarm ovnen til 100 grader (ovnen må ikke forvarmes, la gjerne glassene stå i ovnen fra start for å forhindre sprukne glass)
- Under tiden ovnen varmes opp vasker du glassene i varmt såpevann.
- Plasser de rene glassene i ovnen, enten på rist eller stekebrett.
- La glassene stå til de er helt tørre.
- Skru av ovnen og la glassene få stå til de er kjølt ned.
Sterilisere glass i kokende vann
Når du steriliserer glass i kokende vann er det viktig at redskapet du bruker for å løfte inn/ut av vannet med også er sterilt. Dette er en effektiv metode, men som krever at glassene må tørke på benken før de kan brukes.
Slik steriliserer du glass i kokende vann:
- Kok opp vann i en kjele som er stor nok til å dekke hele glasset. Det er viktig at ingen deler av glasset stikker opp av vannet.
- Legg deretter glasset ned det kokende vannet og la det koke et par minutter.
- Løft glasset ut og la det tørke helt før bruk.