Sterilisere glass til safting og sylting

Når du skal konservere mat er det viktig at glasset du bruker er sterilt.

På denne måten forsikrer du deg mot bakterier i maten som kan forårsake mugg og råte, slik at råvarene du konserverer kan holde seg fine i årevis fremover.

De to mest brukte teknikkene er å sterilisere i kokende vann, eller i ovn. Det viktigste er at temperaturen i glasset blir høyt nok til at bakteriene dør. Uavhengig av hvilken metode du velger å bruke må du gjøre det samme forarbeidet: 

  • Vask glass, lokk og syltestrikk i varmt såpevann. La gjerne glasset ligge i det varme vannet en liten stund, slik at du forhindrer sprukne glass i overføring til kokende vann/varm ovn.

Sterilisere glass i ovn 

Vi foretrekker å sterilisere glass i ovn fordi det er så enkelt.
Ovnen varmer seg opp under tiden du vasker glassene, glassene blir helt tørre i ovnen og kan brukes med det samme.

Slik steriliserer du glass i ovn: 

  1. Forvarm ovnen til 100 grader (ovnen må ikke forvarmes, la gjerne glassene stå i ovnen fra start for å forhindre sprukne glass)
  2. Under tiden ovnen varmes opp vasker du glassene i varmt såpevann.
  3. Plasser de rene glassene i ovnen, enten på rist eller stekebrett. 
  4. La glassene stå til de er helt tørre. 
  5. Skru av ovnen og la glassene få stå til de er kjølt ned.

Sterilisere glass i kokende vann

Når du steriliserer glass i kokende vann er det viktig at redskapet du bruker for å løfte inn/ut av vannet med også er sterilt. Dette er en effektiv metode, men som krever at glassene må tørke på benken før de kan brukes. 

Slik steriliserer du glass i kokende vann: 

  1. Kok opp vann i en kjele som er stor nok til å dekke hele glasset. Det er viktig at ingen deler av glasset stikker opp av vannet. 
  2. Legg deretter glasset ned det kokende vannet og la det koke et par minutter.
  3. Løft glasset ut og la det tørke helt før bruk. 

    Kjøp sylteglass her

    More articles