Mot slutten av sommeren kan mengen med modne grønnsaker fra hagen være så stor at du ikke klarer å spise det opp. Da kan det være lurt å konservere overskuddet i syltelake.
Å sylte grønnsaker er en gammel tradisjon for å konservere overskuddet du ikke klarer å spise opp under sesongen. Metoden er i tillegg både enkelt og raskt å gjøre, og sikrer deg smaken av sommer gjennom hele vinteren.
Før du starter syltingen må du sørge for at glassene er sterile. Skal maten holde seg på glass lenge er du avhengig av at det ikke finnes bakterier som kan vokse der.
Grunnoppskriften på syltelake er enkel, og kalles for 1-2-3 oppskrift:
- 1 del eddik
- 2 deler sukker
- 3 deler vann
Ingrediensene kokes opp i en kjele til sukkeret er helt oppløst. Smaken bestemmer du ved å tilsette grønnsaker og krydder i glasset.
Skal du f.eks sylte agurk gjør du slik:
- Skjær opp agurken i ønsket form (i skiver, i stenger eller hel) og plasser i glasset.
- Tilsett det du ønsker av smak. Tradisjonelt sett brukes sennepsfrø, laurbærblad, nellik og krondill, men du kan bruke hva som helst.
- Hell over laken så det dekker grønnsakene og sett på lokk.
- La glasset stå opp-ned på kjøkkenbenken frem til den er romtemperert før oppbevaring i kjøleskap.
- La glasset så stå i 2-3 uker slik at smakene får satt seg. Desto lengre glasset står, desto mer smaker det.
Du kan selvfølgelig sylte alle slags grønnsaker, som f.eks rødløk, fenikkel, rødbeter eller chili. Vårt beste råd er å bruke det du allerede har i hagen. Smak deg frem til hva som vil passe sammen, men forsøk å alltid ha noe som gir masse smak med som f.eks reddikk, chilli eller løk/hvitløk.
Det er bare fantasien som setter grenser for kobinasjoner, så prøv deg frem fra år til år- kanskje er det du som lager en familieoppskrift som videreføres fra generasjon til generasjon?