Dyrk amaryllis

Amaryllis, eller ridderstjerne som det kaltes før, er kanskje den mest elegante løkblomsten vi har.

Dette er en blomstersort som tradisjonelt forbindes med jul, men det er fler og fler som lar disse få en større plass i hjemmet resten av året. Løken selges dog kun på senhøsten, men kan dyrkes når det passer deg. 

Amaryllis du får kjøpt på høsten er lagret slik at den vil blomstre til jul, men du bestemmer helt selv når du vil 'vekke' den fra dvale. Dette er kanskje en av de enkleste blomstene å lykkes med, fordi all næring den trenger ligger allerede lagret i løken.  

Planlegg blomstring

Våre amaryllisløker er temperaturbehandlet for å utvikles innen 6-8 uker. Ønsker du derfor å drive frem blomstene til jul kan det være lurt å få planten i jord i løpet av de første ukene i november. Ønsker du å forlenge dvalen etter kjøp lar du løken ligge tørt og svalt.

Du kan også påvirke hvor fort planten vokser med lys og varme. Synes du det går for tregt kan planten settes i et varmere rom med evt mer lys. Går det for fort plasseres den kjøligere. 

Plant løken i jord

Før du planter løken i jord bør den vekkes opp fra dvale. Dette gjør du ved å plassere røttene i lunkent vann over natten, pass på at ikke selve løken blir våt. Neste dag er den klar for å plantes i jord.

Velg gjerne en tung potte som ikke velter når blomsten når sin fulle høyde, og som er stor nok til at det blir værende ca 2cm mellomrom mellom pottekanten og løken. Plasser et lag leca i bunn for drenering og fyll resten med blomsterjord til ca halve løken er dekket, trykk jorden godt rundt løken.

Vanning

Et par uker etter planting viser knoppen seg og det er tid for første vaning. Hold igjen på vannet når blomsterstengelen sakte kryper frem, vann igjen når knoppen sprekker opp. Etter dette holdes jorden jevnt fuktig, ikke gi gjødsel. 

Blomstring

Når knoppene har kommet kan du med fordel sette potten svalere slik at blomstringen ikke går for fort. Har du en varm stue og ønsker å se blomsten hver dag kan det lønne seg å oppbevare potten på et kjølig sted om natten.

Når amaryllisen blomstrer kan denne stå både i vinduskarmen og et lengre stykke inn i rommet. Forsøk å unngå direkte sollys om blomstene mister farge. Støtt gjerne opp blomsten med en blomsterpinne om den blir for tung til å holde seg selv oppe. 

Når en stengel har blomstret ferdig skjærer du den av. Som oftes pleier det å være flere stengler på gang som da vil skyte fart. 

Når sesongen er over

Når den siste stengelen har blomstret ferdig er det tid for å gjøre løken klar for hvile om du ønsker å spare den til neste år. Begynn å gi næring (benmel) og vann godt annenhver uke, fra april av vannes den hver uke.

Ønsker du å oppbevare løken inne steller du den som en vanlig potteplante. Ønsker du å oppbevare løken ute kan denne graves ned i hagen i en potte, velg da et delvis skyggefullt sted som sommeren og vann med lett gjødsel i blant. Løken graves opp før frosten kommer, oppbevar så på et tørt og svalt sted uten vann til den skal drives frem igjen.

More articles