Kålplanter: Slik holder du skadedyrene borte

Kålplanter er et populært tilskudd til kjøkkenhagen, men plantene er dessverre også en favoritt blant en rekke skadedyr som kålsommerfugl, kålflue og kålmøll.

Disse små uønskede gjestene kan på kort tid forvandle de frodige plantene til et sørgelig, oppspist syn, men heldigvis finnes det effektive metoder for å beskytte avlingen. 


Kålsommerfugl

Kålsommerfuglen kjennetegnes med sine melkehvite vinger, og hunnen har to runde svarte flekker på vingene. Sommerfuglen legger kolonier med gule egg på undersiden av kålbladene som senere klekker til gulgrønne larver med gule striper og svarte flekker. Larvene spiser på bladene og kan på kort tid gjøre stor skade på avlingen. 

Slik beskytter du plantene mot kålsommerfugl: 

  • Kontroller plantene regelmessig
    Sjekk undersiden av bladene jevnlig for egg og larver. Finner du de må de fjernes fra planten og knuses. Det er spesielt viktig å gå nøye over plantene før du legger duk over. 
  • Bruk kålnett
    Ved å dekke plantene med kålnett hindrer du sommerfuglene i å legge egg på plantene. Kålnettet fungerer som en fysisk barriere, samtidig som den slipper gjennom lys og vann. Det er svært viktig at duken dekker hele bedet/pallekarmen og at planten er fri for larver og egg før montering. Legg gjerne steiner eller plank over enden av duken på bakken, slik at det blir helt tett. 

Kjøp duk her

 Visste du at det ikke bare er kålplanter som er utsatt? Også reddik, nepe og pepperrot er appetittelige for disse skadedyrene. Felles for de alle er at de er i korsblomstfamilien.



Kålflue

Kålfluen legger egg ved røttene av kålplanten, og de hvite larvene som klekker spiser av plantens røtter. Er kålplanten slapp og hengete uten å ha behov for vann kan det være kålfluelarver som er på besøk. 

Slik beskytter du plantene mot kålflue: 

  • Dekk jorden
    For å forhindre kålfluen i å gjøre skade kan det være smart å dekke jorden med gressklipp eller ullduk helt inntil plantens stamme. Dette skaper en barriere kålfluen sliter med å komme seg gjennom for å legge egg.
  • Bruk kålnett
    Duk brukes også for å forhindre kålfluen fra å nå kålplantene, men fungerer bare om den legges på før skadedyrsangrepet har skjedd. Dekk derfor alltid plantene fra første dag de plantes ut. 

Kjøp ullduk her



Kålmøll
Kålmøllen legger også larver som ganger på både bladene og innsiden av kålhodene. Et tegn på angrep er avføring på bladene (små svarte prikker) og at bladverket har det som ser ut som gjennomsiktige flekker. 
Slik beskytter du kålplantene mot kålmøll:
  • Håndplukking
    Har du allerede fått kålmøkk må du gå nøye over plantene og plukk vekk alle larver og egg du kan finne på planten. Gjenta til du ikke lenger finner flere skadedyr. 
  • Bruk fiberduk eller kålnett
    Det sies at kålmøllen er spesielt god på å legge egg på plantene selv gjennom en duk. Det er defor veldig viktig at duken du dekker plantene med ikke er i direkte kontakt med plantene. Kjøp pallekarmbøyler, eller støtt opp med blomsterpinner


Det kan føles utfordrende å lykkes med avlingen av kålplanter de første årene, men ikke gi opp! Det er helt vanlig å ha et par misslykkete år før du får dreisen, og noen år er spesielt ille på skadedyr. 

Våre beste tips for å lykkes med avlingen: 
  • Selv om det står på frøpakken at frøene kan såes direkte ute, vil vi anbefale forkultivering. På denne måten kan de unge spirene vokse seg større og sterkere før de plantes ut, og dermed tåler litt motstand bedre. 
  • Dekk med duk i det du planter ut. Uansett om du dyrker i potter, pallekarm eller bed bør plantene dekkes til før skadedyrene kommer til. 
  • Har du allerede angrep er det best å brette opp ermene og gå på daglig jakt etter egg og larver.
Vi ønsker deg masse lykke til med dyrkingen, dette klarer du! 

Kjøp kålvekst-frø her

More articles