Har du satt setteløk om våren vil du mot slutten av sommeren kunne høste inn masse deilig løk du kan nyte av i lang tid.
Selve dyrkingen av løk er nokså enkel om man har været på sin side, men det er noen ting du bør passe på når du skal høste inn løken. Derfor har vi laget en guide med tips til innhøsting, slik at løken kan lagres i lang tid.
Når skal jeg høste inn løken?
Det beste tidspunktet å høste inn løk på er når ca halvparten av bladene har lagt seg, vanligvis mellom juli til august. Da er løken rukket å vokse seg store, uten å ha blitt liggende for lenge. Lar du løken stå i jorden etter alle bladene har lagt seg vil både kvalitet og holdbarhet bli dårligere med tiden.
Det er like vel ingen ting i veien med å høste fersk løk til middagen gjennom sommeren. Løken vil da være noe mindre, men like god.
Tips: Ikke glem at bladene kan spises ferske som vårløk!
På bildet under ser du hvordan våre pallekarmer med løk så ut ved innhøsting. Her kunne vi høstet inn noe tidligere om vi ville det, men løken var av god kvalitet og holdt seg lenge under lagring.
Hvordan høste inn løk?
Høst løken forsiktig på en tørr dag og pass på at hodene ikke får skader under prosessen. Får løken sår kan de lettere angripes av sopp og blir dårlig. Spis derfor gjerne skadet løk først, og prioriter å lagre de som er hele og fine.
Etter innhøsting må løken tørkes grundig i 10-14 dager før den kan lagres. Den kan tørkes på bakken ute om det er varmt og tørt, men vi anbefaler å henge de opp i noe du kan bære inn og ut ved behov eller la de tørke under tak. Vi tørker vår avling i en tørr garasje, eller på rist i en trillebår vi flytter ut når solen skinner.
Hvordan lagres løk?
Etter løken har tørket godt og har dannet et solid skall kan den klargjøres for lagring. Skallet som dannes når løken tørker er nemlig det som holder løken frisk lenge og beskytter mot fordamping under videre lagring.
Tørket løk oppbevares i romtemperatur og kan f.eks gjerne henge på kjøkkenet i en flette. Fletter du løk med en snor jutesnøre holder den fasongen sin selv om du plukker ned løk etter behov. Denne metoden er kanskje best egnet om du har en liten avling som ikke krever stor lagringsplass.
Vi lagrer noe løk i fletter, og det resterende i åpne trådkurver på kjøkkenbenken. Papirposer ment for poteter kan også gjerne brukes.
Skal du lagre løk i kjeller bør du påse at temperaturen ikke er for kald, da tror nemlig løken det er på tide å spire. Skal du spise løken innen kort tid kan den derimot oppbevares i kjøleskap.
Husk: Du trenger ikke tørke løken før den spises, men den må tørkes for å være egnet for lagring.
Man kan dyrke løk både fra frø, og fra setteløk.
En varm og tørr sommer gir de beste forutsetninger for dyrking av løk, men fortvil ikke- selv en kald og regnfull sommer kan gi nokså god avling. Man lærer seg å sette pris på det man får når man dyrker på friland her i Norge. Været får vi ikke gjort så mye med, selv om vi gjerne skulle ønske det.