Slik dyrker du potet

Potet er en av de enkleste grønnsakene å lykkes med- faktisk kan poteten dyrkes i noe så lite som en bøtte!


Vi deler våre beste tips til hvordan du trygt og sikkert kan dyrke dine helt egne poteter, samt hvordan du lagrer de etter innhøsting. 


Forberedelser til potetdyrkingen

Før du starter dyrkingen må du gå til innkjøp av sertifiserte settepoteter. Hos oss finnes poteter i 1 kg eller 2,5 kg forpakninger. Det finnes en rekke ulike sorter å velge mellom: alt fra gule til røde poteter, tidlige eller sene og sorter som er egnet til lagring og ikke.

Mange velger å dyrke to sorter samtidig: En tidlig sort som kan spises med en gang og en sen sort med gode lagringsmuligheter. På denne måten kan du spise egendyrkede poteter året rundt! 

Kjøp sertifisert settepotet

  • Sertifisert settepotet er friske poteter godkjent for videre dyrking.
  • Det er ulovlig å dyrke med matpoteter du kjøper på butikken, da disse kan spre plantesykdommer.

Sett potetene til spiring

  • Ved å spire (også kalt å forgro) potetene får du et forsprang på dyrkingen. 
  • Potetene plasseres i et rom med dagslys og 10-12 grader i en måned før utplanting- vanligvis rundt starten av april.
  • Legg potetene i en spirekasse, eller f.eks i en eggekartong eller trekasse.
  • Ved for høy temperatur kan groene bli lange og skjøre. Flytt i såfall potetene kjøligere.
  • Spray potetene lett med vann om du ser de tørker ut.

Hvor mange poteter trenger jeg?

  • For dyrking i potetbøtte trenger du ca 1-2 poteter.
  • For dyrking i pallekarm trenger du ca 8-10 poteter.
  • For dyrking i bed kan du bruke så mange poteter du vil, gitt at de er plantet med korrekt avstand til hverandre.


For hver settepotet du planter vil du få ca 15-20 nye poteter. 

Kjøp sertifisert settepotet her



Sett potetene i jorden

Når faren for nattefrost er helt over kan potetene plantes ut. Dette skjer vanligvis rundt 1. mai i store deler av landet, men du kjenner klimaet der du bor best. Finn en plass i hagen med gode solforhold. 

Husk vekstskifte: Potet bør ikke dyrkes på samme plass i hagen mer enn hvert 3. år. Lag en plan for hvordan du rullerer kjøkkenhagens vekstskifte.

Forbered jorden

  • Poteten trives best i løs og steinfri jord. Bruk en jordgreip og løsne opp jorden ca 20cm dypt. Fjern store steiner du ser.
  • Tilsett litt gjøsel til jorden, gjerne kugjødsel og vend inn.

Plant ut potetene

  • I potetpotte: fyll bøtten litt over halvveis opp med jord. 1-2 poteter plantes ca 10cm ned i jorden. Vann godt.
  • I pallekarm/bed: Potetene plantes ca 10cm dypt med en avstand på ca 35 cm. Vann godt.

Kjøp potetpotte her

 


Stell av planten

Etter utplanting skal planten vannes jevnlig, men pass på så du ikke overvanner- da kan potetene råtne. Sjekk også plantene jevnlig for larver og biller og fjern disse for hånd. 


Hypp planten

  • Å hyppe betyr å fylle på eller dra opp jord langs plantens stilker/bladverk.
  • Start å hyppe når plantens blader har vokst seg ca 15cm over bakken, dette gjelder også for dyrking i potte. Gjenta jevnlig i takt med plantens vekst.
  • Vi hypper planten for at potetene ikke skal bli utsatt for sol, noe som kan gjøre de grønne og giftige. 




Høst inn poteter

Potetene er høsteklare ca 10-12 uker etter de ble plantet ut (ca fra juli og utover), litt avhengig av sort. Tidlige poteter er som navnet lyder klare tidlig og sene trenger mer tid.

Et sikkert tegn på at potetene er klare er når bladverket (også kalt potetris) gulner. Før dette skjer vil plantene blomstre vakkert.

Sjekk om potetene er store nok

  • Når bladverket har gulnet kan du forsiktig vippe opp en plante med en potetspade eller jordgreip for å sjekke potetens størrelse.
  • Er potetene fremdeles små kan du la planten stå litt til, men de kan gjerne spises også. Små nypoteter er helt nydelig!
  • Dyrker du i en potetbøtte kan den indre potten løftes opp. Poteter høstes alt ettersom de kommer til syne.


Dersom bladverket viser tegn til sykdom (potettørråte gir uregelmessige mørke flekker på blad og stengler) bør det klippes ned. Vær oppmerksom på at dette stopper utviklingen av potetene, men heller små poteter enn uspiselige. 




Lagre hjemmedyrkede poteter

Potetsorter som er lagringsdyktige kan gi stor matglede gjennom vinteren om de oppbevares riktig. En mørk og kjølig kjeller er kanskje det beste stedet å lagre poteter på, men et kjøleskap i riktig temperatur fungerer også.

Oppbevaring av poteter

  • La potetene tørke lett i solen et par timer etter høsting.
  • Ikke vask potetene, men børst av store jordklumper. Jordrester rundt poteten gjør den mer lagringsdyktig.
  • Oppbevar potetene i papirposer eller jutenett mørkt og kjølig, helst rundt 6 grader. 

 

Vi ønsker deg all hell og lykke med dyrkingen av potet, og svarer gjerne på spørsmål du måtte ha under veis!

 

More articles